farmec.ro - Livrăm frumusețe!

luni, 5 ianuarie 2015

Lecţia 1 : Corpul meu


Aceastã lecţie urmãreste sã:

-explice copiilor necesitatea educaţiei pentru sãnãtate in viaţa acestora;

-determine asimilarea şi comprehensiunea unor termeni de anatomie;

-explice pe ȋnţelesul copiilor modul de funcţionare al organismului.



Vocabular: organe interne; funcţionalitatea organismului;

Desfãşurarea lecţiei:

Începutul lecţiei va fi marcat prin intermediul unui joculeţ de energizare ȋn cadrul cãruia copii ȋsi vor etala cunoştinţele cu privire la propriul corp.

Stând in picioare fiecare copil ȋşi va alege un partener de joc în faţa cãruia se va poziţiona. Instructorul va menţiona o asociere a douã pãrţi ale corpului care pot fi diferite sau identice (ex Sã se lipeascã, sã se lipeascã ... mâna de mânã” sau “degetul mare de degetul mic” etc.), iar copii vor fi nevoiţi sã interacţioneze unul cu celãlalt prin intermediul pãrţilor corpului menţionate.

Un copil se va lipi de foaia de flipchard aşezatã pe perete, iar un altul ȋi va contura corpul cu un marker, apoi pe rând fiecare copil va lipi/desena partea corpului corespunzãtoare (in funcţie de abilitãţile şi nivelul de dezvoltare al copilului) enumerând verbal sau ȋn scris mai multe funcţii ale acelei pãrţi a corpului.

Prin intermediul unui experiment li-se va explica faptul cã propriul corp este format din mai multe “invelişuri”.

Pe un tub de la prosoapele de hârtie se vor lipi mai multe straturi de hârtie pe care se vor desena ȋn ordinea urmãtoare: scheletul uman, corpul uman cu poziţionarea organelor, corpul uman acoperit de muşchi şi ȋn final corpul uman acoperit de epidermã. Pe rând copii vor veni ȋn faţa celorlalţi colegi şi vor denumi cu ajutorul instructorului pãrţile importante din care este alcãtuit corpul nostru ȋncepând cu epiderma şi finalizând cu scheletul uman.(de adãugat fişele).

Instructorul va continua activitatea prin oferirea de informaţii specifice cu ajutorul unui material proiectat. Ca urmare a fiecãrei vizualizãri despre componentele corpului uman copii vor desfãsura şi o activitate practicã.

Dupã finalizarea vizionãrii materialului privind stratul de epidermã copii vor observa cu ajutorul unui microscop digital aspectul acesteia pe propriul corp.

Ca urmare a finalizãrii urmãtorului material informativ cu privire la muşchi se va reliza un experiment ȋn urma cãruia copii vor reuşi sã ȋnţeleagã rolul muşchilor şi modul ȋn care acestia deţin capacitatea de a se ȋntinde când muşchiul se aflã ȋn extensie şi sã revinã la forma iniţialã când acesta se retrage permitându-ne astfel sã desfãşurãm diferite mişcãri fãrã ca forma corpului nostru sã se modifice.

Copii se vor separa ȋn trei grupuri egale, fiecare grup va primi o grãmadã de elastice de cauciuc (gros şi robust) cu ajutorul cãrora vor crea un lanţ, fiecare elastic reprezentând celulele musculare. Pentru a crea lanţul fiecare copil va ţine ȋn mânã elasticul de cauciuc şi va poziţiona un capãt al elasticului peste un alt capãt al altui elastic apoi va trage prin interiorul primului elastic capãtul din drapta al elasticului pe sub capãtul din stânga al celui de-al doilea elastic.Dupã finalizarea lantului instrctorul va poziţiona la distanţe diferite trei boluri cu diferite obiecte ȋn interior (acestea pot fi dulciuri, abţibilde sau alte stimulente pe care copii le vor primi ca şi recompense pentru efortul depus).Unul sau doi copii din fiecare grup se vor poziţiona ȋn spatele clasei şi fiecare dintre aceştia vor ţine de un capãt al lanţului sãu, iar un alt reprezentant al fiecãrui grup va ţine de celãlalt capãt al lanţului şi va ȋncerca sã procure cât mai multe obiecte din fiecare bol.

Se ve revenii la vizualizarea materialului de prezentare al organelor importante pentru susţinerea vieţii urmând ca apoi sã se realizeze un exerciţiu practic.

Pe conturul corpului realizat pe foaia de flipchard copii vor lipi organele confecţionate din diferite materiale şi le vor redenumi cu ajutorul instructorului menţionând şi rolul acestora ȋn funcţionarea organismului. Creierul va fi reprezentat cu ajutorul macaroanelor de tip melcişori, inima va fi reprezentatã cu ajutorul unui balon umflat partial, plãmânii vor fi reprezentaţi de douã bucãţi de burete,stomacul va fi reprezentat de o pungã, intestinele se vor reprezenta cu ajutorul unor sfori sau baloane de modelat umflate parţial, iar ficatul si rinichi vor fi desenaţi sau lipiţi (se vor oferii fise suport).

In finalul lecţiei dupã vizualizarea ultimei pãrţi a materialului copii vor realiza un schelet uman din plastilinã si macaroane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu