farmec.ro - Livrăm frumusețe!

luni, 5 ianuarie 2015

Comunicare

Lecția 1: Vechi si nou in comunicare
Această lecție urmăreşte să:
-          Explice procesul de comunicare şi importanţa sa;
-          Descrie  categorii şi forme ale comunicãrii;
-          Descrie şi sã explice caracteristicile comunicãrii verbale, non-verbale şi scrisã;
-          Prezinte modalitãţile de transmitere a unui mesaj în anumite situaţii şi importanţa acestora.
Vocabular:comunicare, cunoaştere.
Desfăşurarea  lecției:
La începutul lecţiei copiii  sunt solicitaţi sã-şi exprime propriile opinii despre ceea ce cred ei cã înseamnã comunicarea şi cum se realizeazã aceasta.   
Comunicarea este procesul de transmitere de informații, idei, opinii, păreri, fie de la un individ la altul, fie de la un grup la altul; nici un fel de activitate nu poate fi conceputã în afara procesului de comunicare;Comunicarea este un proces inevitabil şi continuu.

Instructorul le prezintã copiilor schema, procesului comunicãrii  printr-un desen  însoţit de explicaţii verbale.
MESAJ

EMIȚĂTORcanal de comunicareRECEPTOR

                                     FEED-BACK
Pentru a înţelege mai bine procesul comunicãrii copiii sunt solicitaţi sã vinã în faţa clasei pentru a experimenta rolul de emiţãtor sau receptor, cum se formeaza canalul, procesul de comunicare. MODULUL COMUNICARE\Procesul de comunicare.docx
Pentru a ne atinge scopul de a cunoaşte modalitãţile prin care noi comunicãm în prezent, lecţia continuã interactiv, prin intermediul întrebãrilor  : “care sunt modalitãţile prin care noi comunicãm cu oamenii?” şi alte tipuri de întrebãri ajutãtotare pentru a ne atinge obiectivele propuse. 
Pentru a dezvolta cunoştinţele copiilor , în funcţie de resursele materiale, putem folosi softuri educaţionale, planşe educaţionale, fişe de lucru care sã se muleze pe stilul de învãţare al fiecãrui copil pentru a reuşi sã asimileze informaţia predatã: 
Felurile şi formele comunicãrii sunt:
-          Prin limbaj:
·         verbal: viu grai – faţã în faţã, la telefon;
·         non-verbal: limbajul mimico-gestual, gestica, mimica feţei; prin miscarea mâinilor, a capului, oamenii îşi pot transmite informaţii farã a folosii cuvinte; aceasta formã de comunicare este cel mai des folositã atunci cãnd partenerii se aflã la distanţã; expresia feţei ne poate comunica diverse stãri, emoţii sau reacţii la primirea unei veşti.
·         Scris: scrisori, bileţele, presã scrisã, afiş publicitar, marcaje turistice, semne de circulaţie, imagini simbol (ex: nu aveti voie cu animale, nu rupeti florile).
-          Prin semnale sonore: clopoţelul de la şcoalã, claxonul de la maşinã, şuierul locomotivei, fluierul arbitrului.
-          Paraverbal: tonalitatea vocii folosite.

La finalul lecţiei, copiilor li se dã şansa sã experimenteze activ informaţiile dobandite: sã transmitã douã mesaje printr-o modalitate de comunicare prezentatã anterior. Un mesaj trebuie sã fie transmis cãtre un coleg la alegere şi celãlalt mesaj sã fie transmis instructorului. Li se dã copiilor un timp de gândire şi de pregãtire a mesajului. Apoi fiecare iese în faţa clasei pentru a transmite cele doua mesaje. În acest timp, copiii vor fii filmaţi. 



Lecția 3:  Limbajul

Această lecție urmăreşte să: 
-          Îmbunătățească capacitatea de comunicare cu cei din jur;
-          Crească stima de sine şi a încrederii personale;
-          Diferențieze conceptele de limbă şi limbaj;
-          Prezinte funcțiile limbajului
Vocabular: comunicare, limbă, limbaj, ludic.
Desfăşurarea  lecției:
Ne aşezãm pe scaune în cerc, le urãm bun venit copiilor şi le  reamintim  cã ne aflãm la modulul de comunicare, iar lecţia se numeşte “Limbajul” .
Pornind de la experienţa copiilor şi de la cunoştinţele dobãndite în lecţiile anterioare, prin intermediul întrebãrilor  încercãm sã definim “limbajul” şi rolul acestuia în comunicare: Vã mai aduceți aminte cum se realizează procesul de comunicare? Care erau formele comunicãrii?
Limbajul este activitatea de comunicare cu ajutorul limbii. Prin intermediul  limbajului verbal, scris şi mimico-gestual se realizeazã procesul de comunicare. 
În continuare. Specialistul de implementare le comunicã copiilor cã limbajul are mai multe funcții, însã pe parcursul acestei lecţii se va discuta despre funcţia de comunicare şi funcţia ludicã a limbajului.
Cum credeti cã aţi putea comunica dacã nu aţi putea vorbi sau cineva v-ar interzice sã folosiţi limbajul verbal? Ştiaţi cã existã un limbaj al semnelor pe care persoanele ce nu pot vorbi îl folosesc pentru a comunica? Acest limbaj are un alfabet propriu cu ajutorul cãruia se pot transmite mesaje prin intermediul gesturilor.
Informaţia este însoţitã de un exerciţiu practic: li se ofera copiilor o fişa cu alfabetul semnelor. MODULUL COMUNICARE\limbajul-semnelor.jpg.Copiii sunt numiţi sã experimenteze litera cerutã. Li se va cere copiiilor sã iasã voluntar în faţa grupului şi sã comunice un cuvânt prin intermediul limbajului semnelor, urmand ca ceilalți participanţi sã ghiceasca cuvantul comunicat.
Cum credeți cã aţi putea comunica în scris  altfel decât prin intermediul literelor ?
Cum credeți cã aţi putea descifra un mesaj scris ce vã este comunicat dacã nu aţi putea vedea? Persoanele nevãzãtoare folosesc alfabetul brailleMODULUL COMUNICARE\alfabetul-braille.jpg; aceste persoane se folosesc de simţul tactil pentru a citi informaţiile scrise . Informaţia este însoţitã de un exerciţiu practic: li se ofera copiilor o fişã cu alfabetul braille iar ei sunt solicitaţi  sã scrie de mână (să “înțepe” punctele) literele alfabetului Braille şi mesajul care se aflã pe aceasta. Mesajul se va scrie- de la dreapta la stânga - cu ajutorul unui punctator pe hârtie. Când foaia este întoarsă pe dos, punctele ies în relief, iar textul poate fi citit de la stânga la dreapta. 
Copiii  preşcolari sun solicitaţi sa formeze echipe de câte doi şi sã-şi transmitã fiecare un mesaj prin intermediul desenului.
Ultima activitate a lecției se referă la funcția ludică a limbajului. Mai exact instructorul îi va “provoca” pe copii să învețe “Limba păsărească”.
Copiii se vor grupa cate doi şi vor încerca să aibă un dialog, respectand regulile limbii păsăreşti:
-          Fiecare cuvant se desparte în silabe iar după fiecare silabă se adaugă litera “p” alaturi de ultima litera din silaba.
-           Exemplu:
-          “Bună, ce faci?” – Bupupă, cepe fapacipi?
-          “Bine, tu?” – Bipinepe, tupu?

Astfel lecția se va încheia cu bună dispoziție şi dorința de a comunica. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu